Funkcjonalna domowa spiżarnia – jak ją zaprojektować?

0
56
domowa spiżarnia

W związku z pandemią wielu z nas zmieniło swój styl robienie zakupów spożywczych. W miarę możliwości staramy się robić większe zapasy produktów sypkich i długoterminowych, aby maksymalnie ograniczyć ilość wizyt w sklepie w miesiącu. Wraz z przejściem na domowy tryb pracy, część osób rozpoczęła także domową produkcję przetworów. Kuchenne szafki bywają jednak zbyt małe na tak dużą ilość produktów. Najlepszym pomysłem może być domowa spiżarnia.

Gdzie umieścić spiżarnię?

Spiżarnie powinniśmy umiejscowić w możliwie najchłodniejszym miejscu w naszym domu – to właśnie dlatego w wielu domach znajdziemy ją w piwnicy. Ważne jednak, aby nie znajdowała się ona za blisko rozgrzanego pieca. W jej obrębie nie powinny znajdować się również okna, gdyż promienie słoneczne zwykle przyspieszają procesy biologiczne, zwiększając ryzyko szybszego psucia się produktów. Dobrze się także sprawdzi przykuchenne pomieszczenie gospodarcze lub wnęka, którą ukryjemy za eleganckimi drzwiami przesuwanymi. Najważniejsze jest, aby domowa spiżarnia była w miejscu chłodnym, suchym i odpowiednio wentylowanym. Optymalna temperatura do przechowywania większości produktów to 10-15 stopni Celsjusza.

Domowa spiżarnia
Domowa spiżarnia

Domowa spiżarnia – jak ją wyposażyć

Im mniejsza spiżarnia, tym trudniej ją urządzić w sposób wygodny i praktyczny. Przede wszystkim musimy zadbać o odpowiednią ilość solidnych półek, na których przechowywać będziemy nalewki, przetwory i inne produkty spożywcze. Ważne, aby dostęp do każdego zakamarka spiżarni był bezproblemowy – unikniemy wówczas sytuacji, w której zostawimy komplet słoików, o którym po prostu zapomnimy. Pod półkami warto także zrobić miejsce na różnego rodzaju opakowania szklane – butelki, pojemniki czy słoiki. Szkło najlepiej nadaje się do przechowywania żywności – nie wchodzi w reakcje nawet z kwasem, jest wielorazowe i łatwe do wyczyszczenia. Montując oświetlenie, pamiętajmy, aby była to żarówka LED, nieoddająca ciepła, abyśmy sztucznie nie podnosili temperatury powietrza w spiżarni.

Domowa spiżarnia
Domowa spiżarnia

Ułożenie produktów to już indywidualna kwestia każdego z nas. Zaleca się jednak układanie produktów tematycznie, aby łatwiej było się odnaleźć. Na osobnej półce nalewki, na innej przetwory warzywne, na innej owocowe. W innej części spiżarni produkty sypkie. W przypadku weków warto oznaczyć je datą, kiedy zostały przygotowane. Zaleca się, aby wszelkie domowe przetwory spożywać w ciągu roku od przygotowania. Jeśli chodzi o produkty sypkie – zazwyczaj kierujemy się datą przydatności na opakowaniu – ważne, aby były one szczelnie zamknięte, co pozwoli uniknąć nam zalęgnięcia się moli.

Domowa spiżarnia to wygodne rozwiązanie, które może przynieść sporo oszczędności. Robiąc zakupy w marketach, zapłacimy znacznie mniej niż w przypadku osiedlowego sklepu, choć oczywiście robiąc jednorazowo większe zakupy, możemy odnieść wrażenie, że zapłacimy więcej. To świetne rozwiązanie dla łowców promocji, dzięki któremu możemy zaoszczędzić nawet kilkaset złotych w skali roku.

domowa spiżarnia
Domowa spiżarnia

Czytaj także: Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek?

Kuchnia nowoczesna czy klasyczna? Jakie meble kuchenne wybrać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here