Kuchnia zero waste – co będzie nam potrzebne?

0
91
kuchnia zero waste

Kuchnia zero waste czyli próbujemy odpowiedzieć na pytanie, jak walczyć z globalnym problemem, którym jest masowe marnowanie żywności.

Zero waste to nowy styl życia, którego podstawą jest niemarnowanie zasobów. Polega przede wszystkim na oszczędniejszym i lepszym gospodarowaniu tym, co mamy, np. jedzeniem, dzięki czemu marnujemy go mniej. Zero waste kieruje się zasadą pięciu R czyli Odmawiaj, Ograniczaj, Użyj ponownie, Oddaj do recyklingu, Kompostuj.

Kuchnia zero waste
Kuchnia zero waste

W Polsce rocznie marnuje się blisko 9 milionów ton żywności. Szacuje się, że czteroosobowa rodzina każdego miesiąca wyrzuca do śmietnika jedzenie o wartości około 200 złotych. W związku z tym z roku na rok coraz bardziej popularna staje się kuchnia zero waste, która pozwala ograniczyć wyrzucanie resztek jedzenia i przeterminowanych produktów. Jedni na takie rozwiązanie decydują się z powodów etycznych, inni ze względów ekonomicznych. Jak przystosować domową kuchnię do tego?

Kuchnia zero waste – robimy odpowiedzialne zakupy

Przed zakupami zawsze powinniśmy zrobić szczegółową listę potrzebnych produktów do przygotowywania posiłków na cały tydzień. Chyba każdemu zdarzyło się zakupić produkt z myślą, że już się kończy, a po powrocie do domu okazywało się, że mamy jeszcze dwa niezużyte opakowania. Podczas wizyty w sklepie starajmy się niczego nie kupować spoza listy – bardzo nam w tym pomoże przygotowanie tygodniowego jadłospisu, który będzie uwzględniał resztki z poprzedniego dnia. Ważne jest także, abyśmy chodzili na zakupy najedzeni. Głód jest jednym z najgorszych zakupowych doradców, dużo łatwiej wówczas ulegamy swoim zachciankom.

Kuchnia zero waste
Kuchnia zero waste

Starajmy się wybierać produkty o możliwie jak najdłuższej dacie ważności. Może się bowiem okazać, że jogurt obok oferuje równie dobry skład, a jego data przydatności do spożycia jest o kilka dni dłuższa. Co ważne – nie każdy produkt po terminie musimy od razu wyrzucić. Wszystko zależy od tego, czy na etykiecie jest napisany “Należy spożyć do…” czy “Najlepiej spożyć do…”. W tym drugim przypadku spokojnie możemy wykorzystać produkt po terminie, jeśli nie ma na sobie znamion zepsucia.

Inwentarz półek i lodówki

Dobrym pomysłem jest cotygodniowy przegląd produktów w lodówce i szafkach. Wówczas możemy skontrolować, które produkty mamy otwarte, którym kończy się ważność, a także łatwiej przygotowujemy listę zakupów. Taki rytuał pozwoli nam uniknąć sytuacji, w której zapomniany produkt, leży na dnie szafki lub lodówki kilka tygodni, aby następnie trafić do śmietnika.

Jeśli chcemy w pełni cieszyć się z efektywności naszej kuchni – warto rozważyć zakup książki kucharskiej poświęconej kuchni zero-waste. Publikacje tego typu zawierają wiele ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe zdania z popularnych domowych resztek, takich jak obierki po ziemniakach, warzywa czy przetwory. Również w internecie możemy znaleźć wiele interesujących przepisów na blogach i grupach poświęconych ideologii zero-waste i less-waste (ideologii mniej ortodoksyjnej, skupiającej się na zredukowaniu, a nie wyeliminowaniu strat).

Kuchnia zero waste
Kuchnia zero waste

Nie marnuj obiadu

Jeśli mamy tendencje do gotowania za dużych porcji posiłków, nie bójmy się ich mrozić i spożywać w późniejszym terminie. Zamrozić możemy prawie wszystko, a smaczny, mrożony posiłek niejednokrotnie uratuje nam skórę, gdy nie będziemy mieli czasu na gotowanie obiadu. Dobrym pomysłem jest także dzielenie się posiłkami. Jeśli zdajemy sobie sprawę, że nie jesteśmy w stanie przejeść, np. świątecznych zapasów, warto rozważyć kontakt z lokalnymi fundacjami, które pomogą dostarczyć “nadprogramowe” posiłki do potrzebujących. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie tylko przyczynimy się do niemarnowania żywności, ale także zrobimy dobry gest w stosunku do drugiego człowieka.

Kuchnia zero waste
Kuchnia zero waste

Czytaj także:

Funkcjonalna domowa spiżarnia – jak ją zaprojektować?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here