Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek?

0
158
Contemporary kitchen with island,dining table and chair - 3d rendering

Życie domowe skupia się w kuchni: to tu przygotowuje się jedzenie i zjada szybkie posiłki. W kuchni parzymy kawę i herbatę, często przyjmujemy w niej najbliższych znajomych. To właśnie kuchnia wymaga najczęściej sprzątania, ponieważ w niej dzieje się najwięcej. Dlatego tak ważna jest dobra organizacja kuchni.

Kuchnia – serce domu

Przewija się przez nią każdy członek rodziny. Wciąż wyciągamy naczynia, sztućce, garnki, z których korzystamy, potem zmywamy i znów chowamy. Po każdym gotowaniu okazuje się, że połowa naszych przyborów i przypraw znajduje się na wierzchu. Co zrobić, aby korzystanie z jej dobrodziejstw było łatwiejsze i nie wymagało poświęcania całych godzin na jej uporządkowanie?

Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek? 1
Organizacja kuchni

Posegregowane sztućce

Najwięcej wyciągamy sztućców, które pozornie nie zajmują wiele miejsca, ale jeśli nie mają wyznaczonej przestrzeni mogą doprowadzić do irytacji. Najlepszym rozwiązaniem będzie trzymanie ich w szufladzie, do której włożymy pojemnik na sztućce. Najpopularniejsze są plastikowe segregatory, jednak dla osób lubiących naturalne materiały idealnym wyjściem będzie pojemnik wykonany z drewna. Ciekawym pomysłem jest wolnostojąca drewniana skrzyneczka na sztućce, która pozwoli nam mieć je zawsze pod ręką. Jednocześnie będzie ona ozdobą naszej kuchni. Górna część takiej skrzyneczki przypomina wspomniany już pojemnik, ale jest on ukryty za wieczkiem ze szkła lub drewna, co chroni sztućce przed zakurzeniem. Bardzo często w dolnej części wmontowana jest dodatkowa szufladka, która świetnie sprawdzi się do przechowywania małych i stylowych akcesoriów kuchennych

Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek? 2
Organizacja kuchni

Przyprawy na swoim miejscu

Przyborniki i regały są idealnym miejscem dla przypraw, które w małych słoiczkach lub pojemnikach zachowają dłużej swój aromat, a ich dozowanie będzie dużo wygodniejsze, niż z torebki. Aby uniknąć ciągłego sprawdzania, z jaką przyprawą mamy do czynienia wystarczy je poopisywać. W sprzedaży dostępna jest cała masa regałów, które można ustawić na blacie lub powiesić na ścianie. Każdy domowy szef kuchni znajdzie rozwiązanie idealne dla siebie. Oprócz drewnianych przyborników można znaleźć także metalowe lub wykonane z tworzyw sztucznych – nie trzeba martwić się, że stylistyka naszej kuchni zostanie zaburzona. Wręcz przeciwnie – wykonany w konkretnym stylu przybornik podkreśli jej charakter.

Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek? 3
Organizacja kuchni

Kawa, herbata, cukier w porcelanie

Pięknym i praktycznym rozwiązaniem dla przechowywania najczęściej używanych produktów, takich jak kawa i herbata, cukier lub herbatniki są porcelanowe pojemniki. Zwykle sprzedawane są w komplecie z tacą. Można również kupić podobne pojemniki na sól, pieprz i inne przyprawy, które stawiamy na stole.

Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek? 4
Organizacja kuchni

Stylowa organizacja kuchni

Dobre wykorzystanie możliwości, jakie daje nam szeroki asortyment pojemników, skrzyneczek i regałów kuchennych pozwoli nam usystematyzować wszystkie akcesoria, produkty i przyprawy. Dostępne są całe zestawy wykonane z drewna i porcelany pozwolą podkreślić wyjątkowy klimat kuchni, która jest sercem domu.

Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek? 5
Organizacja kuchni

Podział kuchni na strefy

Znakomitym pomysłem na porządek i dobrą organizację kuchni jest wydzielenie stref. Najważniejsze z nich to strefa do przechowywania żywności, strefa do przygotowywania posiłków, strefa do gotowania i pieczenia i strefa do zmywania

Najczęściej strefa do przechowywania żywności znajduje się blisko strefy przygotowania posiłków. To znacznie oszczędza cenny czas. W trakcie gotowania czy przygotowywania posiłku sięgamy od razu po potrzebne produkty, które są rozmieszczone w zasięgu ręki. Warto również zwrócić uwagę na to, aby blat, czyli strefa robocza, na którym przygotowujemy posiłki znajdował się blisko lodówki, z której wyjmujemy poszczególne artykuły spożywcze. Taki podział na strefy zdecydowanie zwiększy komfort naszej pracy w kuchni, a przygotowanie posiłku dla rodziny będzie zdecydowanie przyjemniejsze.

Bezpieczeństwo w kuchni

Pamiętajmy o bezpieczeństwie najmłodszych. Warto wyposażyć kuchenne szuflady i szafki w blokady zapobiegające przypadkowemu otwieraniu. Bezpieczna kuchnia to także stabilne szafki o optymalnych wymiarach i antypoślizgowa posadzka. A jeśli przechowujemy w kuchennych szufladach garnki, warto położyć na dnie matę, która nie tylko będzie tłumiła dźwięki, ale także zapobiegnie obijaniu oraz brudzeniu półek osmoloną częścią garnka. Sprawna organizacja małej kuchni opiera się głównie na dobrze zorganizowanym systemie przechowywania.

Organizacja kuchni. Co zrobić, żeby w kuchni panował ład i porządek? 7
Organizacja kuchni

Kuchnia nowoczesna czy klasyczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here