Przydomowe browarnictwo. Jak zacząć przygodę z mini browarem?

0
60
Przydomowe browarnictwo

Przydomowe browarnictwo – marzenie niejednego wielbiciela złotego trunku. Jak stać się początkującym piwowarem?

W ostatnich latach Polacy coraz chętniej wracają do tradycji przygotowywania alkoholi domowej roboty. Nalewki, wina, cydry – chętnie eksperymentujemy zarówno w kuchni, jak i w garażu. Polacy szczególnie upodobali sobie ostatnio jednak browarnictwo, gdyż wraz ze wzrostem popularności piw rzemieślniczych, stale rośnie nasza wiedza na temat tego złocistego trunku. Jak wygląda sprawa przydomowego browarnictwa? Od czego zacząć? Jaki sprzęt nam będzie potrzebny?

Przydomowe browarnictwo
Przydomowe browarnictwo

Najważniejszy jest chmiel

Chmiel bywa nazywany zielonym złotem. Jest to najważniejszy składnik piwa, ulubionego napoju alkoholowego milionów Polaków. To chmiel nadaje mu charakterystyczny smak i aromat, a także stabilizuje trunek. W ogrodzie zwykle hodowany jest dla ozdoby, bo choć szybko się rozrasta, zwykle nie dysponujemy taką przestrzenią, aby rozwinąć plantację na takim poziomie, aby w pełni zaspokoić swoje piwne potrzeby. Chmiel wzrasta nawet do 8 metrów, a więc naprawdę pięknie może opleść naszą altanę czy werandę. Do produkcji piwa wykorzystuje się szyszki, które najlepiej zbierać w sierpniu, gdy zaczyna dojrzewać. Chociaż wielu z nas wydaje się, że szyszki chmielu są głównym składnikiem piwa, tak naprawdę pełni on funkcję czysto przyprawową, czyli niewielką, choć jakże ważną w procesie produkcji. Co ciekawe – Polska jest w pierwszej piątce największych producentów chmielu na świecie!

Przydomowe browarnictwo
Przydomowe browarnictwo

Ekwipunek początkującego browarnika

W zależności od taktyki możemy albo kompletować swój browarniczy zestaw powoli, albo kupić wszystko w jednym zestawie. Porządny zestaw początkującego browarnika powinien zawierać fermentory, areometr, kapslownicę, łygę piwowarską, termometr ciekłokrystaliczny, a także wąż do rozlewu czy jodowy wskaźnik skrobi. Często takie zestawy zawierają także gotowe surowce do produkcji piwa – chmiel w granulacie, słód śrutowany i drożdże. W rynku dostępne jest tak wiele różnych odmian surowców do produkcji piwa, że często ograniczyć nas może tylko nasza wyobraźnia. Kompletny zestaw początkującego browarnika to nieduży wydatek – komplet możemy już kupić za niewiele ponad 200 złotych. To dobry pomysł na prezent na urodziny, dzień ojca czy z okazji przejścia na emeryturę.

Przydomowe browarnictwo
Przydomowe browarnictwo

Poznaj świat przypraw

Eksperymentując z warzeniem piw, warto spróbować stworzyć sój własny, indywidualny smak. W sklepach browarniczych dostępne jest wiele przypraw, które po dodaniu do piwa mogą całkowicie zmienić jego charakter. Należy jednak pamiętać o zachowaniu proporcji, gdyż nie chcemy przecież zniszczyć 20 litrów piwa nadgorliwością. Browarnictwo to hobby dla cierpliwych. Produkcja piwa pszenicznego może potrwać wraz z okresem dojrzewania 2 tygodnie, a wytworzenie beczułki lagera – nawet dwa miesiące. Na rynku dostępne są enzymy przyspieszające dojrzewanie piwa, jednak wiele osób woli poczekać na naturalny efekt fermentacji i rezygnuje ze zbędnych dodatków. Osoby, które zajmują się ważeniem własnego piwa, bardzo często wskazują swobodę działania, jako jedną z głównych zalet ich domowego hobby.

Przydomowe browarnictwo
Przydomowe browarnictwo

Czytaj także: Kuchnia zero waste – co będzie nam potrzebne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here