O czym warto pamiętać dekorując świąteczny stół?

0
71
świąteczny stół

Odpowiednio nakryty świąteczny stół, piękne dodatki i wyjątkowe ozdoby świąteczne stworzą niepowtarzalną atmosferę i rodzinny nastrój w każdym domu.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już od kilku dni przygotowujemy w naszych domach świąteczne potrawy, kończymy nieco spóźnione porządki, a wielu z nas na biegu kupuje ostatnie gwiazdkowe prezenty. Wszystko po to, aby zdążyć na wigilię – rodziną wieczerzę otwierającą ten wyjątkowy okres w roku. Przygotowując rodzinną kolację, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które obowiązują przy świątecznym stole. Czego nie powinieneś przeoczyć?

Świąteczny stół
Świąteczny stół

Dekoracje to podstawa

Stół wigilijny powinien wyglądać odświętnie. Warto zatem wybrać klasyczny, elegancki biały obrus, przełamany czerwonymi bieżnikami, które pomogą podzielić stół na strefy. W centrum stołu powinno znaleźć się miejsce na dekoracje. Ważne jednak, aby nie były one przesadnie duże, gdyż nie tylko zajmą nam miejsce przeznaczone na potrawy, ale także mogą utrudniać rozmowy między domownikami. Dobrym pomysłem będą eleganckie świeczniki, stroiki z gałązek i bombek lub mały, porcelanowy Mikołaj. Dobrze byłoby, aby w pomieszczeniu znajdowała się choinka – zwłaszcza jeśli w naszej rodzinie obchodzi się tradycje gwiazdkowych prezentów. Świąteczne drzewko nie tylko nada naszej wigilii wyjątkowej atmosfery, ale także sam moment rozdania podarunków, może być miłym urozmaiceniem wieczoru.

Świąteczny stół
Świąteczny stół

Dekorując świąteczny stół, miejmy na uwadze zasady savoir-vivre. Nie musimy się ich oczywiście kurczowo trzymać, jednak wiele z nich pozwoli nam uniknąć kłopotliwych sytuacji podczas samej wieczerzy. Przede wszystkim dobrze byłoby, aby pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć, odległość wynosiła co najmniej 60 cm. Taki odstęp nie utrudnia ruchu i swobodnego spożywania posiłków. Ważne jest także samo ułożenie sztućców. Łyżeczki i widelczyki deserowe powinny znaleźć się nad talerzem, a widelce po jego lewej stronie. Z kolei po prawej stronie, ostrzem w stronę talerza powinien się znaleźć nóż, a obok niego łyżka. Ogólnie rzecz ujmując – najdalej od talerza powinny znaleźć się te, których goście użyją w pierwszej kolejności.

Świąteczny stół
Świąteczny stół

Tradycje budują atmosferę

Nakrywając stół wigilijny, nie zapomnijmy o naszych rodzimych tradycjach. Najczęściej praktykowanymi zwyczajami jest układanie sianka pod obrus, a także pozostawianie wolnego nakrycia na znak chrześcijańskiej gościnności. Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście postnych potraw. Lista dań może się różnić w zależności od regionu czy rodzinnej tradycji, ale na stole na pewno nie powinno zabraknąć takich potraw jak barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, śledzie, karp, kapusta z grochem czy kompot z suszu.

W wielu domach podaje się także rybę po grecku, łazanki, makowiec, kluski z makiem, piernik oraz kutię. Wiele potraw ma swoje uzasadnienie w symbolach. Dawniej grzyby kojarzone były z siłą i zdrowiem, a mak i piernik miał przynosić bogactwo. Ryba symbolizuje post i wyczekiwania, a owoce zawarte w kompocie z suszu, miały odpędzać złe moce. Wiele z tych tradycji ma ludowy, a czasem nawet starosłowiański rodowód, jednak mimo upływu stuleci są one nadal kultywowane.

Czytaj także: Choinka naturalna czy sztuczna, oto jest pytanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here