Sztuka parzenia kawy. Ekspres, praska, a może kawiarka – w czym najlepiej przyrządzić małą czarną?

0
40
Sztuka parzenia kawy

Sztuka parzenia kawy, aromatycznego napoju, który jest wyjątkowo bogatym źródłem antyoksydantów. Jednak właściwości prozdrowotne małej czarnej w dużej mierze zależą od jej rodzaju i sposobu parzenia.

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Jedni preferują ją w formie espresso, inni wybierają cappuccino, ale dla wielu z nas jest to rytuał, bez którego nie wyobrażamy sobie wyjścia do pracy. Choć kawa parzona w kubku nadal cieszy się sporą popularnością, warto rozważyć alternatywy, które pomogą nam wydobyć z ziaren maksimum aromatu. Która z popularnych form parzenia kawy jest najlepsza – ekspres, praska, a może kawiarka?

Sztuka parzenia kawy
Sztuka parzenia kawy

Włoski klimat w polskim domu

Jeśli chcemy przenieść odrobinę włoskiego klimatu do naszego domu, oczywistym wyborem będziemy zakup kawiarki, zwanej też makinetką. Jest to niezwykle popularny, włoski czajniczek do parzenia kawy. Szczególnie popularne są kawiarki Bialetti, charakteryzujące się klasyczną konstrukcją i oryginalnym wykonaniem – to właśnie Alfonso Bialetti skonstruował i opatentował pierwszą kawiarkę. Obsługa kawiarki nie należy do trudnych czynności. Wystarczy uzupełnić zbiornik wodą, nałożyć sitko, które przysypuje się zmieloną, nieubitą kawą i postawić makinetkę na gazie. Po 5 minutach nasza kawa powinna być gotowa. To świetne rozwiązanie dla osób nieposiadających ciśnieniowego ekspresu do kawy, a ceniących sobie smak i aromat włoskiego espresso. Jak działa kawiarka? Woda znajdujące się w dolnym pojemniku pod wpływem ognia wrze, generując parę, która wypycha wodę do góry, przez sitko z kawą, po czym napój zbiera się w górnej części naczynia. Przy wyborze urządzenia, najlepiej wybrać model stalowy, który, choć jest nieco droższy, należy do trwalszych i łatwiejszych w czyszczeniu. Na rynku dostępne są także modele dostosowane do kuchenek indukcyjnych.

Sztuka parzenia kawy
Sztuka parzenia kawy

Praska – popularny zaparzacz

Zaparzacz  typu french press to najszybszy, najmniej skomplikowany i przede wszystkim najtańszy sposób na zaparzenie aromatycznej kawy, choć trzeba przyznać, że jest to rozwiązanie skierowane do amatorów naparu o łagodniejszym smaku. Praska francuska pozwala cieszyć nam się aromatyczną kawą bez fusów, a ponadto możemy ją wykorzystywać także do zaparzania herbaty czy ziół. Urządzenie jest także niezwykle łatwe do utrzymania w czystości. Przy przygotowywaniu kawy należy pamiętać, aby nie zalewać praski do pełna, gdyż przy opuszczaniu tłoczka kawa może wypłynąć. Jego opuszczenie kończy proces parzenia kawy.

Sztuka parzenia kawy
Sztuka parzenia kawy

Może jednak ekspres? Jest to najbardziej popularna, lecz zarazem najdroższa metoda parzenia kawy w domu. Wystarczy uzupełnić zbiornik na wodę, wsypać ziarno i wybrać ulubioną kawę. Niestety, ceny ekspresów wahają się od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Mimo to porządny ekspres do kawy to marzenie każdego kawosza, gdyż napój parzony pod odpowiednim ciśnieniem jest niezwykle aromatyczny. Dodatkowym atutem w przypadku ciśnieniowych ekspresów klasy premium jest to, że same się czyszczą – to duże ułatwienie, zwłaszcza jesteśmy amatorami porannej kawy. Tańszą alternatywą są ekspresy przelewowe, które, choć nie są tak wygodne, jak te ciśnieniowe, to świetnie sprawdzają się w wielopokoleniowych domach i biurach ze względu na duży, uzupełniający się dzbanek.

Sztuka parzenia kawy
Sztuka parzenia kawy

Czytaj także: Przydomowe browarnictwo. Jak zacząć przygodę z mini browarem?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here